Løvel bærer historiens vingesus

Løvel er en del af Viborg kommune siden 2007 og den vestligste by i det gamle Tjele kommune. Lige nu har byen 815 indbyggere. Rundt om Løvel ligger lokalområderne, Pederstrup, Løvelbro, Åstrup, Havris, Kistrup, Løvel Søndermark og Vrå. I Løvel bryster vi os lidt med at have et rigtig godt sammenhold. Som jeg husker det, har det altid været sådan og årsagen tror jeg er den, at vi har været gode til at integrere nye tilflyttere. Det er en styrke at få dem ”ind i flokken” og blive Løvel-boere. Tydeligst manifesterer det sig til vores årlige byfest, med stor deltagelse og mange gensyn med tidligere Løvel-boere. Mere end 300 til fælles spisning, revy og dans i teltet. Det er en meget stor %-del af Løvels indbyggere.

                                                                             

Løvel bærer historiens vingesus. En af de første landsbyer med forsamlingshus (1882). Her skabtes historien om ”Pigen fra Løvel”, der halshuggede Kong Chr. d. niendes buste, blev idømt fængsel for majestætsfornærmelse og ved sin hjemkomst blev hun hyldet af egnens befolkning og skænket et guldur med Kong Frederik d. syvendes portræt på bagsiden. Med anlæggelsen af Mindelunden i 1969 hædres også Løvelkredsens 121 årige levetid, samt de rigsdags- og folketingsmænd som valgtes i kredsen. Kig selv indenfor i Mindelunden og mærk ”suset”. Men Løvel er mere end landsbyen Løvel. Løvel er Løvel og Omegn. Løvelbro f.eks. rækker sin tidslinje tilbage i 1200 tallet, med tilblivelse af en af Danmarks ældste broer. Himmerbro også kaldet, idet den adskiller det midtjyske fra Himmerland, ved Skals Å. Tilblevet i kong Erik d.5. Plovpennings tid. Også ”Løvelbanen” giver genklang i hele Danmark. Viborg Motorklubs motorbane i den smukke Kirkedal, med dengang Danmarks allersmukkeste tilskuerpladser i de naturlige lyngbakker omkransende banen. Anlagt og indviet den 10. august 1947, med masser af lokale arbejdstimer og kræfter bag. Her fejrede de store danske speedwaykørere triumf efter triumf indtil det i gik helt galt ved Bededagsløbet i maj 1992, hvor Jan O. Pedersen brækkede ryggen.

Der kunne godt skrives mere, for mange gravhøje og udgravninger vidner om travl- og foretagsomhed her gennem århundreder, men pladsen er vist begrænset denne gang. Afslutningsvis skal Løvel og omegns smukke placering dog med. På kanten af Skals Ådalen, både i vest og i nord, ligger egnen med masser af sidedale der skærer sig ind i landskabet fra vest. Mange af dem fuldt fremkommelige ad veje og spor. Masser af højmoser i og lige syd for byen samt Sødal og Rødsø mod øst.

Opfordring til dig, der læser dette. Kom selv – og tag gerne familie og venner med – og gå eller cykel en tur i byen eller i vores skønne omegn.

Fire forslag til 4 ture – alle med startsted på kirkens P-plads:

• Vandretur 1 (VT1) med kort og beskrivelse. (Bakkerne vest for Løvel)

• Vandretur 2 (VT2) med kort og beskrivelse. (Bakkerne vest for Løvel)

• Cykeltur 1 (CT1) med kort og beskrivelse. (Egnen vest og syd for Løvel)

• Cykeltur 2 (CT2) med kort og beskrivelse. (Egnen sydøst, øst og nord for Løvel)

Disse ture finder du ved at klikke på linket: klik her

Rigtig god fornøjelse med et ønske om en god oplevelse og tur.

Venlig Hilsen Henning Mousten Nielsen Lokalhistorisk arbejde i Løvel

Sankt Hansaften i Slugten i Kirkedalen


Finder du fejl eller mangler, venligst skriv til os på vibland@vibland.dk

Adresse

Mindelund og Parkering ved kryds Gl. Aalborgvej og Tingvej, 8830 Løvel

Information

Oplev aktiviteter

Historie